Снимка: БГНЕС

Училищата в Англия са изправени пред безпрецедентен проблем с наемането на учители по английски език, съобщава вестник "Обзървър", цитиран от БНР.

Директорите на средните училища отдавна са свикнали постоянно да поместват обяви, че търсят учители по математика, различните видове науки, компютри и дизайн. Мнозина обаче са шокирани от факта, че сега изпитват подобна криза с недостига на учители по английски.

Вестник "Обзървър" съобщава, че директорите предупреждават, че ако правителството не се справи с ниското заплащане, преумората на учителите и натиска от страна на инспекторите от надзорния орган Ofsted, нарастващият недостиг на учители ще доведе до спираловидно увеличаване на размера на класовете и изоставане на децата, защото в много от случаите осигурените учители по заместване не разполагат с необходимите специализирани познания по предметите.

Между другото синдикатите в бранша взеха решение през уикенда да проведат стачки на 5 и 7 юли с искания заплащането да бъде съобразено с инфлацията и гаранции, че парите няма да дойдат от съществуващите бюджети на училищата.

Миналата година почти 40 000 учители в активна трудова възраст са напуснали професията си, което е рекорд, откакто се води такава статистика от 2010 година. Само този уикенд са пуснати 900 обяви с търсене на учители по английски, които да започнат незабавно работа от септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase