Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Първа в света, Франция забрани полетите на кратки разстояния. Мярката се отнася за вътрешни полети, като задължително условие е да има влак, който да предлага алтернативен превоз. Как французите приемат това решение?

“Ние сме първите, които го направиха”, поздравяват се френските управници и наричат приетото решение “изпратен сигнал” към света и “спазен ангажимент”. Конкретно, забраната касае част от вътрешните полети, при които има алтернатива за пътуване с влак, с продължителност не повече от 2 часа и 30 минути.

Oще по темата

Всъщност, обществените мнения в страната по този въпрос са много разнопосочни. Целта на забраната е изхвърлянето на по-малко вредни емисии в атмосферата, но мнозина смятат, че тя е формалност, тъй като съкратените обеми на въглероден диоксид от спрените самолети ще бъдат незначителни, съобщи Нова.

Франция направи поредна, макар и малка, стъпка към по зелено бъдеще. Решението за спиране на кратките вътрешни полети е част от работата на гражданската конвенция за климата. Под ударите попадат полети от Париж до Нант, Бордо и Лион.

„Тази забрана за използване на самолети, когато има алтернативи с влак, за пътувания с продължителност до 2 часа и 30 минути, е първа в света. Това е избор, направен от гражданите, който правителството превърна в действие", заяви Оливие Веран, говорител на френското правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Киро

преди 10 месеца

след спиране на руската телевизия, газ и нефт, всичко върви по план

14

Анонимен

преди 10 месеца

Избор направен от гражданите, но въведен със забрана. Нещо като платеното паркиране пред къщи - хората го поискаха! Кой нормално мислещ ще поиска да си усложнява ежедневието и повишава разходите. Все пак и времето е пари.

13

Анонимен

преди 10 месеца

Влак:)), *Позициите за спиране на полетите на кратки разстояния*, после на дълги и т.н .....:))

fallback