Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият френски президент Никола Саркози загуби днес обжалването на присъдата си от 2021 г. за корупция и търговия с влияние пред Апелативния съд в Париж, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Парижкият апелативен съд потвърди присъдата от три години затвор, като двете години са условни, а през останалата една година Саркози ще трябва да носи електронна гривна, но няма да е в затвора.

Саркози пристигна в съда, облечен в тъмносив костюм, и изглеждаше нервен. Той поздрави приятелски с докосване на юмрук своите адвокати и се усмихваше от време на време, докато заемаше мястото си преди началото на делото.

През 2021 г. първоинстанционният съд призна Саркози за виновен в опит за подкупване на съдия, след като е напуснал поста си, както и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация по разследване за финансирането на кампанията му през 2007 година.

Това е поразителното изпадане в немилост на бившия президент и е една от няколкото съдебни битки, които Саркози води през последното десетилетие.

Шейсет и осемгодишният Саркози, който беше държавен глава на Франция за един мандат от 2007 г. до 2012 г., неизменно отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Адвокатката на Саркози Жаклин Лафон нарече решението "глупаво" и "несправедливо".

Това е едно от многобройните съдебни дела, водени срещу Саркози. През 2021 г. той бе осъден и за незаконно финансиране на кампанията за неуспешната си кандидатура за преизбиране през 2012 година.

Миналата седмица прокурорите поискаха Саркози да бъде изправен пред съда по обвинения, че през 2007 г. е взел милиони под формата на незаконно финансиране на кампанията си от режима на покойния либийски лидер Муамар Кадафи.

(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Зеле с ориз и гъби

преди 1 година

Наред е след 2 години Макагномчо да си тури една такава скъпа гривна.

20

Анонимен

преди 1 година

"Това е само защото намекнал на един съдия, че ще го подкрепи за по-висок пост, срещу някаква услуга. " --------- ем, видя ли сега съществената разлика у БГ-то....нашите са играчи, намкването е през други хора. В БГ записите няма намеци, а има глупости от това кой с кой спал, кви кюлчета МАЙ имал и дали има пищак до главата.....едно да кажеш, че ще подкрепиш някого, ако ти свърши услуга, друго е да вярваш на думите на някой си, че дал някъде кюлче.....щото другия много се кефил!!!

19

Анонимен

преди 1 година

Това е само защото намекнал на един съдия, че ще го подкрепи за по-висок пост, срещу някаква услуга. Тука се размятат пачки и кюлчета и никой нищо. Купени имоти с пари, които не се покриват от заплатата за цял живот и пак нищо. В тая държава ще останат само мошениците и слабоумните, които гласуват за тях.

fallback