Снимка: БГНЕС

Бившият френски президент Никола Саркози загуби днес обжалването на присъдата си от 2021 г. за корупция и търговия с влияние пред Апелативния съд в Париж, предаде Ройтерс.

Още по темата
Парижкият апелативен съд потвърди присъдата от три години затвор, като двете години са условни, а през останалата една година Саркози ще трябва да носи електронна гривна, но няма да е в затвора.

Саркози пристигна в съда, облечен в тъмносив костюм, и изглеждаше нервен. Той поздрави приятелски с докосване на юмрук своите адвокати и се усмихваше от време на време, докато заемаше мястото си преди началото на делото.

През 2021 г. първоинстанционният съд призна Саркози за виновен в опит за подкупване на съдия, след като е напуснал поста си, както и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация по разследване за финансирането на кампанията му през 2007 година.

Това е поразителното изпадане в немилост на бившия президент и е една от няколкото съдебни битки, които Саркози води през последното десетилетие.

Шейсет и осемгодишният Саркози, който беше държавен глава на Франция за един мандат от 2007 г. до 2012 г., неизменно отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Адвокатката на Саркози Жаклин Лафон нарече решението "глупаво" и "несправедливо".

Това е едно от многобройните съдебни дела, водени срещу Саркози. През 2021 г. той бе осъден и за незаконно финансиране на кампанията за неуспешната си кандидатура за преизбиране през 2012 година.

Миналата седмица прокурорите поискаха Саркози да бъде изправен пред съда по обвинения, че през 2007 г. е взел милиони под формата на незаконно финансиране на кампанията си от режима на покойния либийски лидер Муамар Кадафи.

(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase