Снимка: архив, БГНЕС

Продажбата на бижута на австрийската милиардерка Хайди Хортен донесе приходи от над 200 млн. щатски долара въпреки полемиката около връзките на съпруга ѝ с нацистка Германия, предаде АФП, като цитира аукционна къща "Кристис", която организира търга.

Сумата от 202 млн. щатски долара надхвърля предишния рекорд, поставен през 2011 г. на наддаване за бижута, принадлежали на холивудската звезда Елизабет Тейлър. Те бяха продадени за почти 116 млн. щатски долара.

Над 700 бижута от колекцията на Хортен са разделени на лотове. Последните е планирано да бъдат продадени през месец ноември.

В отговор на критиките от "Кристис" в разпространено изявление обясниха, че в съответствие с желанието на Хайди Хортен всички приходи от продажбата на ценностите ще бъдат дарени за благотворителност.

Освен това от аукционната къща увериха, че произходът на бижутата не е проблемен. И добавиха, че "Кристис" ще даде "значителен принос" към сумите, които ще бъдат предоставени на еврейски институции и за "жизнено важното" образование за Холокоста.

Това обаче не спря критиките. От еврейски институции във Франция са на мнение, че не е редно да се провежда подобен търг.

Споровете са свързани с произхода на богатството на Хелмут Хортен - съпругът на Хайди, който е собственик на една от най-големите вериги универсални магазини в Германия.

През 1936 г., три години след идването на Адолф Хитлер на власт, той придобива текстилната фирма "Алсберг", чиито еврейски собственици бягат.

От "Кристис" подчертаха, че има световен интерес към изключителната колекция. Според изявлението от 98% от предложените лотове половината са продадени в Европа и Близкия изток, 28% - в Северна и Южна Америка, както и 22% - в Азия.

Някои от най-хубавите бижута обаче са продадени под първоначалните си оценки. Пръстен на "Картие" с 25,59-каратов рубин "гълъбова кръв", който се очакваше да достигне цена от около 20 млн. щатски долара, беше продаден на търга за 14,5 млн. щатски долара, отбелязва АФП.
(БТА, Теодора Славянова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase