Снимка: архив, БГНЕС

Ритуал по освещаване на първата българска православна църква в Африка, изградена с помощта на българската държава и дарения на българи, ще се проведе на 13 май. Това посочва в своя публикация в социалните мрежи посолството на България в Претория.

„Домакин на това историческо събитие ще е Сдружението на българите в Южна Африка, което ще отправи покана до всички вас чрез социалните мрежи и канала си в Youtube“, допълват от дипломатическото ни представителство и уточнват: „За нас е голямо удоволствие да съобщим, че българският президент Румен Радев прие поканата на Сдружението на българите в Южна Африка и лично ще гостува за освещаването на църквата“.

След богослужението, което ще се състои от 8:00 до 11:00 ч., президентът и присъстващите духовни лица ще се обърнат с послания пред събралите се представители на българската общност.

След официалната част държавният глава на България и придружаващата делегация ще се запознаят с неделното училище "Слънчо" и с българския културен клуб. Те ще присъстват на подготвения от децата от неделното училище и фолклорния състав "Българска роза" празничен концерт.

„Както и на други съвместни празници ще бъдат предлагани традиционни ястия от българската кухня. Очакваме ви с нетърпение на това тържество в прослава на българския дух, култура и единение“, подчертават още от посолството ни в Република Южна Африка.
(БТА, Юлия Христова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase