Снимка: БГНЕС

52 ареста на антимонархисти бяха извършени в Лондон по време на коронацията на крал Чарлз III. Фенове на Ливърпул освиркаха химна преди началото на срещата на техния отбор, изсвирен в чест монарха.

Голямото историческо събитие – коронясването на Чарлз III и Камила – явно не бе по вкуса на всички британци, въпреки помпозния и зрелищен спектакъл.

Стотици антимонархисти се събраха на протест на площад "Трафалгар", който бе разрешен от властите при условие, че е мирен. Полицията обаче арестува 52 души под претекст, че протестът е станал деструктивен.

Правозащитни групи определиха арестите като "тревожен акт". Полицията съвсем наскоро получи правомощия да действа срещу протести, за които сметне, че са деструктивни и в нарушение на обществения ред. Сред арестуваните е и Греъм Смит, лидер на антимонархическата група "Република", организирала протеста.

Кадри показват, че Смит и други активисти с фланелки с надпис "Това не е моят крал" са били арестувани, когато са разтоварвали плакати и лозунги близо до трасето на процесията. Полицията заяви, че е иззела "устрoйства за заключване или залепяне“, но протестиращите твърдят, че това са били неща, с които те са искали да закрепят техните плакати. На вчерашните футболни мачове от английската Висша лига преди началото бе свирен националният химн, по случай коронацията, в който се пее "Боже, краля ни пази!", но това не бе прието добре на стадион "Анфийлд" в Ливърпул, където феновете го освиркаха. Феновете на Ливърпул са известни със своята антипатия към управляващата върхушка в страната, включително монархията.

През май миналата година привържениците на отбора също освиркаха химна по време на финала за Купата на футболната асоциация на "Уембли", на който присъства принцът на Уелс - Уилям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase