Снимка: БГНЕС

Управлението на крал Чарлз Трети ще премине под знака на възстановяване на връзките между Великобритания и ЕС. Това мнение сподели пред Нова телевизия дипломатът Стефан Тафров - посланик във Великобритания и в Република Ирландия от 1995 до 1997 г.

Той определи кралица Елизабет и крал Чарлз като естествени хора, които предразполагат събеседниците си.

"Един монарх понася много ограничения, непрекъснато е по събития, следят всеки негов жест и крачка. Това не е особено лесно и приятно. Той като престолонаследник е свикнал, но откакто почина Елизабет не направи нито една погрешна стъпка. Изпълнява много съвестно своите задължения", смята той. И разкри интересни подробности от срещите си с монарсите.

Още по темата
"Кралицата обичаше да ѝ връчват акредитивни писма, защото не може да си позволи да пътува където пожелае. Когато аз ги връчих, тя искаше да научи повече за България. Кралицата знаеше, че сме демокрация и изрази радостта си, че пращат мен за посланик на Острова. Личността на Чарлз е много подходяща за 21 век. Още като млад е един от първите, които работят за опазването на природната среда. Неслучайно е поканил Джон Кери, специален пратеник на Байдън за околната среда. Цялата церемония е по-евтина в сравнение с тази на майка му и целта ѝ е да представлява разнообразието на Великобритания, затова има гости с различен цвят на кожата и произход", заяви Тафров.

Основателят на "София Филм Фест" Стефан Китанов пък е бъдещ носител на ордена на крал Чарлз III за принос към британската култура.

"Развълнуван бях от поканата и оказаната чест. Това е резултат на екипна работа, за мен е голямо признание. Работата ми с Британския съвет от 92-ра година насам. Успяхме да създадем изключителни събития, представящи британската култура, каквото е Рок Филм Фест, както и Фестивалът на Монти Пайтън", разказва той.

По думите му за британците няма теми табу, а чувството им за хумор е ненадминато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase