Снимка: БГНЕС

Беларуският опозиционен активист, арестуван, след като самолетът на Ryanair, в който пътуваше, бе принуден да се приземи в Минск, е осъден на 8 години затвор. 

Роман Протасевич беше арестуван по обвинения в подбуждане на безредици през май 2021 г.

В четвъртък областният съд в Минск го призна за виновен в поредица от престъпления, свързани с работата му като редактор в опозиционна медия.

Беларуската държавна медия "Белта" съобщи, че той ще излежи присъдата в наказателна колония.

Сред обвиненията, по които Протасевич беше съден, бяха организиране на масови безредици, призоваване за санкции срещу Беларус, създаване или ръководене на екстремистка група и заговор за завземане на властта.

Протасевич летеше от Гърция за Литва през май 2021 г., когато беларуският контрол на въздушното движение внезапно отклони полета към Минск, твърдейки, че има бомбена заплаха. Той беше свален от самолета и арестуван заедно с приятелката му, руската гражданка София Сапега.

Арестите предизвикаха международен отзвук и доведоха до налагането на санкции от ЕС срещу беларуския президент Александър Лукашенко. Западните страни обвиниха Беларус в отвличането на самолета на Ryanair под претекст за бомбена заплаха.

През май 2022 г. София Сапега беше осъдена на шест години затвор за подбуждане на раздори.

Кой е Роман Протасевич?

До ноември 2020 г. Протасевич работи като редактор на опозиционния канал Nexta в приложението за съобщения Telegram.

Каналът е основан от колега дисидент, Степан Путило, който беше осъден задочно на 20 години затвор в четвъртък. В момента Путило е в изгнание в Полша.

Nexta и Nexta Live бяха използвани за мобилизиране на протести в Беларус през 2020 г.

Беларус се управлява от един и същ президент, Лукашенко, от 1994 г. насам. Той се противопостави на месеци на протести през 2020 г., когато опозиционни политици и активисти бяха арестувани и държани в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase