Снимка: архив, БГНЕС

Мръсният въздух причинява ежегодно смъртта на над 1200 деца в Европа. Това се посочва в доклад, публикуван от Европейската агенция за околна среда, предадоха ДПА и АФП.

Децата са особено уязвими на замърсяването на въздуха - от времето, когато са в утробата на майките си, до достигане на пълнолетие, отбелязва базираната в Копенхаген агенция. Лошият въздух създава риск и за възрастните, допълва агенцията.

Експертите на Европейската агенция за околна среда посочват, че вредните емисии от транспорта, индустрията и отоплението трябва да бъдат намалени по-бързо.

Практична мярка за подобряване качеството на въздуха около училищата и детските градини например е създаването на повече зелени пространства.

Въпреки подобренията през последните години равнището на замърсяване в много европейски държави упорито е над границите, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО), отбелязва Европейската агенция за околна среда в друг доклад.

Проблемите са най-често срещани в градовете. През 2021 г. над 90 процента от градското население в ЕС е живеело при равнища на фини прахови частици, озон и азотен диоксид над препоръките на СЗО.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase