Снимка: архив, БГНЕС

Тайван ще закупи до 400 американски противокорабни ракети с наземно базиране "Харпун" пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Китай, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на запознати с въпроса, предаде Ройтерс.

Пентагонът обяви договор на стойност 1,17 млрд. долара за 400 противокорабни ракети на 7 април, без да назове името на купувача, като заяви, че се очаква производството да приключи до март 2029 г.

Агенция Блумбърг съобщава, че купувачът е Тайван.

Пентагонът отказа да коментира пряко сделката, но заяви: "Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни артикули и услуги, необходими за поддържането на достатъчна способност за самозащита."

През 2020 г. Тайван заяви, че планира да закупи наземно базирани произведени от "Боинг" противокорабни ракети "Харпун" като част от усилията за модернизиране на въоръжените си сили.

Този месец председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти беше домакин на тайванската президентка Цай Ингвен в Калифорния и подчерта необходимостта от ускоряване на доставките на оръжие за Тайван в условията на нарастващите заплахи от страна на Китай, припомня Ройтерс.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase