Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Първите британски танкове "Чалънджър" пристигнаха в Украйна, съобщи късно снощи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Новото западно военно оборудване има за цел да помогне на Киев да отблъсне руската инвазия, отбелязва Франс прес.

Резников заяви, че "британските "Чалънджъри", американските "Страйкърс" и "Кугар" и германските "Мардери" са "включени в състава на украинските части". Той публикува снимка на превозните средства в публикацията си във Фейсбук, без да казва кога точно са пристигнали.

Говорителката на украинското министерство Ирина Золотар потвърди, че танковете "Чалънджър" "вече са в Украйна", без да посочва точния им брой на този етап.

Украински войници преминаха обучение в Обединеното кралство, за да се научат как да боравят с 14-те танка.

Преди това Лондон спомена за доставка през март, без да дава повече подробности за графика на доставките. Обучените по този начин украински войници, чийто брой не беше уточнен, се завръщат в страната си "по-добре екипирани, но не по-малко застрашени", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Като една от първите страни, подкрепили Украйна, в началото на февруари Обединеното кралство също така обяви, че ще обучава украински пилоти на изтребители, отваряйки вратата за евентуална доставка на самолети, отговарящи на стандартите на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

До#84 Ще,ще,като отворят отново Белене,ти и такива като теб кокош кари ще са от първите"гости"

83

скъб 32-35 000 хора

преди 1 година

побраните 2-300 нови танка за Украинската армия са бая голями и едри за засичане даже от космоса. Въпросът е засеклиха ги руснаците и ако да защо не ги треснаха с точните им ракети. Сметката е много интересна. По снимките се вижда че всеки танк се обслужва от 7-8 войници.Ето я сметката.Танковете ще ги зачешат когато тръгнат на битките. тогава УКР ще загуби 2400 елитни добре обучени в чужбините украински танкисти. Толко е 300 х 8 = 2400 мъже ще загинат хвърляйки в дълбока скръб 7-8000 семейства

82

червенски

преди 1 година

Русия харчеше милиядрди за да се сдобие с такива танкове , а то сега се указа че им ги карат самии за тяхна сметка.

fallback