Снимка: БГНЕС/EPA

Докато волята на Хондурас да скъса връзките си с Тайван е суверенно решение, важно е да се отбележи, че в замяна на дипломатическо признание Китай често дава празни обещания, които в крайна сметка остават неизпълнени. Това съобщи говорител на Държавния департамент на САЩ по повод решението на правителството на Хондурас да скъса отношенията си с Тайван, предаде Ройтерс.

"Решително насърчаваме всички страни да разширят своята ангажираност с Тайван и да продължат да отстояват демокрацията, доброто управление, прозрачността и придържането към правовата държава", се казва в изявлението на говорителя на американския Държавен департамент.

"Китай и Хондурас установиха дипломатически отношения", заяви в "Туитър" Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Установяването на дипломатически отношения с Хондурас, чиито власти съобщиха, че скъсват връзките си с Тайван, е дипломатическа победа за Пекин. Китайският външен министър Цин Ган и външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна подписаха в Пекин съвместно комюнике за установяването на дипломатически отношения на ниво посланици.

"Правителствата на двете страни се споразумяха да развиват приятелски отношения на основата на принципите на взаимното зачитане на суверенитета и териториалната цялост, на взаимното ненападение, на ненамесата във вътрешните работи, на равенството, на взаимната изгода и на мирното съвместно съществуване", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase