Снимка: БГНЕС

Нов доклад на СЗО и УНИЦЕФ казва, че около 43 000 души са загинали на фона на най-дългата суша в Сомалия миналата година и половината от тях вероятно са били деца под 5 години, предава Асошиейтед Прес. Според същия доклад межди 18 и 34 хиляди души се очаква да умрат през първите шест месеца на тази година, предава "Асошиейтед Прес".

"Настоящата криза далеч не е приключила", се казва в доклада, публикуван в понеделник от Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) и изготвен от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Сомалия и съседните Етиопия и Кения са изправени пред шести пореден слаб дъждовен сезон, докато растящите световни цени на храните и войната в Украйна усложняват кризата с глада.

Още по темата
ООН и партньорите по-рано тази година заявиха, че засега не прогнозират официално обявяване на глад за Сомалия, но нарекоха ситуацията "изключително критична" с повече от 6 милиона гладуващи само в тази страна.

"Рискът от глад все още остава", каза постоянният координатор на ООН в Сомалия Адам Абделмула пред журналисти в понеделник.

Някои служители по хуманитарни въпроси и климата тази година предупредиха, че тенденциите са по-лоши от глада през 2011 г. в Сомалия, при който загинаха четвърт милион души.

"Смъртността нарасна в края на годината", каза пред журналисти професорът от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина Франческо Чеки. Най-тежко е засегнато населението в Бей и Бакол в Югозападна Сомалия и сред разселените хора, които са избягали в столицата Могадишу.

Милиони глави добитък загинаха в настоящата криза, усложнена от изменението на климата и несигурността, докато Сомалия се бори с клона на "Ал Кайда" в Източна Африка - "Ал Шабаб". Агенцията по миграцията на ООН казва, че 3,8 милиона души са напуснали домовете си, което е рекорд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase