Протестите в Грузия доведоха до сериозно напрежение между Тбилиси и Киев, но каква е причината?

"Заражда се нов майдан, но той е организиран с класическата технология за така наречените цветни революции. Премиерът на Грузия съобщи, че още миналата година има информация, че Киев не е доволен от позицията на Грузия, която е неутрална по отношение на войната в Украйна и затова ще се търси смяна на властта в Тбилиси", коментира геополитическият анализатор Боян Чуков в "Денят ON AIR".

"Кадрите са от Украйна, защото в Грузия се върна Михаил Саакашвили. На площада в Тбилиси има участници, които са се сражавали на фронта в Донбас. Те са около 15 човека и пристигнали от грузинския легион. Очакват се още 400 човека. Тези дни видяхме начина, по който се държат протестиращите. Една уникална църква на площада в Тбилиси е цялата надраскана с графити. Не става въпрос за нищо културно", допълни Чуков.

Относно ролята на САЩ гостът коментира, че Грузия не се е харесвала на Вашингтон по една проста причина, че е взела неутрална позиция.

"През Грузия минават част от стоките, които са санкционирани от САЩ, но през трети страни и така отиват в Руската федерация. Нормално прави впечатление, че подкрепата на митингуващи се получи от Вашингтон, Макрон се изказа в полза на протестиращи, дипломат номер 1 на Брюксел и той ги подкрепи, има дирижиране, всички тези изказвания са в полза на тези, които митингуват", каза Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Относно войната в Украйна той смята, че Киев не е фактор, а обект. "Той предоставя живата сила и теренът. Ако има някакъв договор, който би могъл да се постигне, той би станал между САЩ и Руската федерация. Всички останали се въртят и се опитват да предлагат идеи", каза още анализаторът.

На въпрос каква е ролята на Китай, той обясни, че в Китай не се гласува, за да се избере някой. "Там се договаря абсолютно всичко, при китаеца е важно да не загуби своето лице", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase