Снимка: БГНЕС

Централната банка на Украйна издаде днес възпоменателна банкнота, за да отбележи първата годишнина от началото на руската инвазия в страната, предаде Ройтерс. В обращение ще бъдат пуснати 300 000 купюри.

Банкнотата е с номинал от 20 гривни (0,54 долара). От едната й страна са изобразени трима войници, издигащи националния флаг по подобие на статуята, увековечаваща битката при Иводжима от Втората световна война, а от другата - две ръце, завързани с въже, като алюзия за военните престъпления, извършвани от руските войски в Украйна.

"За да отбележим годишнината от началото на войната, решихме да пуснем възпоменателна банкнота, която да опише на малко парче хартия емоциите на цяла една година", заяви управителят на централната банка Андрий Пишний, цитиран от Ройтерс.

Банката се стреми всячески през последната година да удържи икономиката на страната от крах. Миналото лято гривнята беше вързана към долара в съотношение 36,57:1, а впоследствие банката се намесваше редовно на пазара, за да поддържа този курс.

Благодарение на помощите от страна на Запада валутните резерви на страната се увеличиха до 30 милиарда долара или над нивата от преди началото на руската инвазия.

Служители на банката казват, че са им били нужни осем месеца, за да подготвят дизайна на банкнотата. Централната банка планира тя да бъде първата от цяла серия възпоменателни купюри, които да представят различни аспекти от войната, подготвят се и банкноти, които да увековечат победата и следвоенното възстановяване на страната, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase