Снимка: архив, БГНЕС

Според данни на ООН 8,8 милиона души са засегнати в Сирия от катастрофалните земетресения от 6 февруари в съседна Турция, предаде ДПА.

По-голямата част от тези хора вероятно ще се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ, каза Наджат Рошди, заместник постоянна представителка на Сирия в ООН и добави, че ООН е поела пълния ангажимент да направи повече, за да помогне на всички сирийци.

Още по темата
Активисти и хуманитарни работници в районите под контрол на бунтовниците в Северозападна Сирия се оплакаха от липсата на помощ от ООН в дните след трусовете. По време на визита в региона координаторът на ООН за действия при извънредни ситуации Мартин Грифитс призна, че ООН не е успяла да помогне на жертвите в районите под опозиционен контрол в Северозападна Сирия.

Наблюдатели казват, че е имало и бюрократични препятствия за ООН, чиито пратки са можели да бъдат доставени по-бързо с по-малки превозни средства вместо обичайните големи камиони по съсипаните от войната пътища в района.

Досега над 140 камиона с помощи от ООН бяха доставени през Турция до районите под контрол на бунтовниците в Северозападна Сирия. Там над 9000 сгради са напълно или частично разрушени, а най-малко 11 000 души са без покрив над главите си. Най-неотложно тези хора се нуждаят от подслон, тоест от палатки.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase