Снимка: БГНЕС

ООН отправи призив за отпускане на 1 милиард долара в помощ на жертвите на опустошителното земетресение в Турция от миналата седмица, при което хиляди хора загинаха, а милиони други отчаяно се нуждаят от помощ, съобщава "Франс прес".

Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш заяви, че тези средства биха осигурили хуманитарна помощ за три месеца на 5,2 млн. души.

Парите ще "позволят на организациите за помощ бързо да увеличат мащаба на жизненоважната подкрепа", включително в областта на продоволствената сигурност, защитата, образованието, водоснабдяването и подслона, поясни той.

Нуждите са огромни, хората страдат и нямаме време за губене, изтъкна Гутериш. Призовавам международната общност да се активизира и да финансира изцяло тези критични усилия в отговор на едно от най-големите природни бедствия на нашето време, настоя той.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер през нощта на 6 февруари отне живота на над 35 000 души в Югоизточна Турция, а още няколко хиляди загинаха в Сирия. По данни на Анкара бедствието е засегнало пряко повече от 9 милиона души в Турция.

Народът на Турция е преживял "неописуема мъка", заяви от своя страна координаторът на ООН за извънредна помощ Мартин Грифитс.

Трябва да застанем до тях в най-тъмния им час и да гарантираме, че ще получат подкрепата, от която се нуждаят, настоя Грифитс, който оглавява Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

От OCHA посочват, че стотици хиляди хора, включително малки деца и възрастни хора, нямат достъп до подслон, храна, вода, отоплителни уреди и медицински грижи при минусовите температури.

Отбелязва се, че около 47 000 сгради са разрушени или повредени в цяла Турция, а хиляди хора са потърсили убежище във временни приюти.

ООН доставя топла храна, хранителни продукти, палатки, топли зимни дрехи, одеяла, матраци, кухненски комплекти и медицински консумативи в засегнатите райони.

Във вторник ООН призова и за 397 млн. долара в помощ на жертвите на земетресението в Сирия.

По-рано Организацията отпусна 50 млн. долара за оказване на помощ чрез централния си фонд за спешно реагиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase