Снимка: БГНЕС

Спасителните екипи в Турция са спасили над 8000 души, изваждайки ги изпод отломките след фаталното земетресение от 6 февруари. Това обяви днес президентът Реджеп Ердоган във видеообръщение към Световната правителствена среща на върха в Дубай.

Той каза още, че голяма част от ранените при трусовете вече са били изписани от болниците. Става въпрос за над 81 хиляди души, които пострадаха.

По последни данни на турските власти – загиналите само в страната са най-малко 31 974. Почти 196 хиляди души са били евакуирани от разтърсените региони до момента, а почти 250 хиляди души все още помагат в операциите за издирване и възстановяване. Сред тях има над 9000 чуждестранни граждани от 80 държави.

Още по темата
Общо 100 страни са оказали помощ, включително България.

Турция е благодарна на всички държави за помощта, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. "Бих искал още веднъж да благодаря на всички приятелски и братски страни, които денонощно събират помощи за нашия народ, подкрепят с екипите си усилията ни за търсене и спасяване на хора и не ни забравят в молитвите си", добави той.
Турция, която е изправена пред едно от "най-големите природни бедствия" не само в своята история, но и в историята на човечеството, никога няма да забрави "приятелството, което показахте в този мрачен ден", каза още Ердоган.

Общият брой на жертвите е по-висок, тъй като хиляди загинаха и в Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase