Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Изтребители на НАТО са били задействани 570 пъти през миналата година, за да наблюдават полети на руски военни самолети в международно въздушно пространство, предаде ДПА.

Броят на този тип мисии е около два пъти по-голям в сравнение с 2021 г., заяви говорител на алианса.

Според източници от НАТО обаче рязкото увеличение се дължи не само на повишената активност на руските военновъздушни сили, но и на засиленото присъствие на военни части на алианса по източния му фланг заради войната в Украйна.

Повечето мисии са проведени над Балтийско море и са били "безопасни", уточни говорителят.

Въпреки това има няколко случая, в които руски самолети са направили опасни маневри в близост до невъоръжени летателни апарати на съюзническото разузнаване в международно въздушно пространство.

"Освен това през ноември руски военни самолети прелетяха над натовски кораби, които провеждаха рутинен патрул в Балтийско море", допълни говорителят на алианса. По думите му съюзниците са използвали дипломатически канали, за да изразят опасенията си от въпросните инциденти пред руските власти.
(БТА, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

Правят си ги диви и щастливи

19

Перде кириз

преди 1 година

От НАТО, половината въобще не могат да вдигнат самолета вече, и да наблюдават и да не наблюдават.

18

Бай Ментор

преди 1 година

Да не се притесняват , ще дойде и техния ред , но един по един , до един!Не трябваше да се захващат с Русия , когато е въоръжена с по-модерни оръжия, голяма глупост на Байдън!

fallback