Снимка: БГНЕС
fallback

Двуместен изтребител F-4 "Phantom" на гръцките военновъздушни сили се разби в Йонийско море по време на тренировъчен полет, двамата пилоти са в неизвестност, предаде "Катимерини".

В изявление на Генералния щаб на ВВС на Гърция се казва, че инцидентът е станал в 10:30 ч. на 25 морски мили (46 км) южно от военновъздушната база в Андравида, в северозападната част на Пелопонес.

Състоянието на пилотите не е известно и в момента се провежда операция по издирване и спасяване. В операцията участват два хеликоптера AB-205 на гръцките военновъздушни сили, един хеликоптер S-70 на гръцките военноморски сили и няколко кораба на бреговата охрана. Военнотранспортен самолет C-130 е в готовност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Може би ще го пенсионират когато започнат да превъоръжават техниката с още по-нова платформа. Бг политиците не запазиха уникалния Су-22М4, който след елементарна израелска модернизация, можеше да служи в страхотни способности и актуален далеч напред 10-15г след 2004та, когато ненужно го пенсионираха с ресурс преди първи КВР ремонт дори. Както направи Полша, където Су-22М4 е на въоръжение, като последните 10 и повече години технически е напълно осигурен като поддръжка от производителя ОКБСухой.

30

ZF

преди 1 година

Съвременните методи и технологии за следене състоянието и якостните свойства на метала в стареенето са изкл.точни, поради което масово в бойната авиация не се използва старата концепция " - Използваш хххх часове и пенсионираш, че става опасен." Поддръжката през производителя е обоснована в случея. Самолета има мн гориво, и място за мн електроника вкл РЕБ, и така им е удобен за подаване ПВО и разузнаване т.е. типичен ударен самолет. Модернизирали са си ги и ги използват, лошо няма.

29

ZF

преди 1 година

Гърците си използват F-4Е след разбира се мащабна модернизация. Конструктивно самолета е мн удобен за това, има място за гигантски радар и всичко необходимо по електрониката и компонентите, които са толкова минимизирани в наши дни. F-4 в Гърция е на въоръжение като разузнавателен/тактически ударен самолет. Конструкцията като концепция чисто идейно, реално е стара, но технически си е в ресурс понеже се поддържа от производителя. Сменят им двигатели и обслужващи системи, на определени часове.

fallback