Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Всички трябва да се държим достойно в нашата държава и да очакваме гражданите на други страни да правят същото. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи Нова Македония.

Премиерът обяви, че неговата държава има изградени процедури и те гарантират защитата на малцинствените групи.

"Обсъждаме всички безредици, които опитват да внесат напрежение в диалога с нашите съседи. Институциите трябва да действат в съответствие със закона спрямо онези, които опитват да разрушат междусъседския диалог", обяви Ковачевски.

Oще по темата

Това се отнася за македонските граждани и гражданите от други страни в Северна Македония. Планирани са допълнителни ресурси в офиса на омбудсмана.

Там гражданите ще могат да внасят жалби по различни нередности.

Той припомни, че за европейска интеграция се изискват добросъседски диалог, визирайки България и Северна Македония.

„Процесът на присъединяване към ЕС е определен в преговорната рамка, а един от основните въпроси са добросъседските отношения. Това означава институциите да комуникират помежду си по начин, който да осигурява достойна и функционална комуникация между двете страни. Всички, които не искат да ни видят като член на ЕС и правят провокации, го правят точно затова. Такива има у нас, но и в България. Страната ни ще предотврати и ще използва всички механизми на системата, за да не се случи подобно нещо в бъдеще на лице, независимо от коя държава идва”, каза Ковачевски и добави, че основен приоритет на правителството е „достойнството на нашата държава и нашите граждани”.

Премиерът посочи, че ще бъде направено всичко в рамките на правомощията на правителството, за да се гарантира мирно и достойно отбелязване на 4 февруари, рождения ден на Гоце Делчев.

„Конкретните дейности са от компетентността на Министерството на вътрешните работи и се провеждат въз основа на Закона за чужденците, т.е. разпоредбите, които регламентират кое лице не може да влезе в страната поради действия, които нарушават международните отношения на нашата държава и вътрешния ред, независимо дали това лице е политик или се занимава с друга дейност”, подчерта Ковачевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

В България няма медии, а изпълнители на поръчки.

26

Анонимен

преди 1 година

Варварщина през 2023г., в ЕС при това.

25

Анонимен

преди 1 година

Спрете да дразните Македонците.

fallback