Снимка: архив, БГНЕС

Китайската армия е изпратила през последното денонощие 71 самолета и седем кораба към Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от агенциите.

Между 06:00 ч. сутринта вчера и 06:00 ч. сутринта днес 47 от китайските самолети са пресекли така наречената средна линия, неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, посочи ведомството.

Още по темата
Сред изпратените самолети е имало 18 изтребителя "Шънян-16", 11 изтребителя "Шънян-1", шест Су-30, както и дронове.

Тайпе уточни, че по време на прелитанията китайските самолети са били наблюдавани от зенитно-ракетните комплекси на тайванската противовъздушна отбрана. Вдигнати са и тайвански изтребители, които да ги предупредят да се оттеглят.

Тайванската Централна информационна агенция отбеляза, че това е най-голямото досега навлизане на самолети на китайските военновъздушни сили в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, но добавя, че случаят не е предизвикал безпокойство на острова, тъй като Тайван е свикнал с нарастването на китайския натиск през последните години.

Това се случва в условията на продължаваща китайска военна активност около острова, който Китай смята за своя територия.

Вчера Пекин съобщи, че е провел военни учения във водите и въздушното пространство около Тайван в отговор по думите на китайските военни на провокация от страна на демократично самоуправляващия се остров и САЩ.

"Това е решителен отговор на настоящата ескалация на сговор и провокация от страна на САЩ и Тайван", казаха те. Повод за раздразнението на Пекин стана в частност приетият наскоро отбранителен бюджет на САЩ за новата година, в чийто текст Китай е определен като стратегическо предизвикателство. В него е предвидено и да се засили сътрудничеството в сигурността с Тайван, но и да се разшири това с Индия в сфери като отбранителните технологии.

Тайван, който остро се противопоставя на китайските претенции за суверенитет над острова, заяви, че тези учения са показали, че Пекин руши регионалния мир и се опитва да сплаши тайванския народ.

През последните години Китай засили натиска върху Тайван да приеме управлението на Пекин. Тайванското правителство казва, че иска мир, но добавя, че ще се защити, ако бъде нападнато.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase