Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителите на британското здравеопазване предупредиха, че не могат да гарантират сигурността на пациентите по време на насрочената за днес стачка на шофьори на линейки и парамедици, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Стачки на шофьори на линейки и парамедици ще има в Англия и Уелс. Стачки няма има в Шотландия и Северна Ирландия, а също на места в Източна Англия и остров Уайт. Като цяло обаче се очаква сериозно нарушаване на работата на Бърза помощ, защото там, където стачкуват шофьорите на линейки и парамедиците, стачкуват също телефонистите, асистентите в спешни отделения и техниците.

Времето за достигане на линейка до пациент вече е два пъти повече, отколкото преди две години, мнозина не искат и да си помислят какво ще стане по време на стачката.

Около 750 военни са повикани да заместват шофьорите на линейки и парамедиците, но тяхната роля ще бъде ограничена, тъй като няма да бъдат изпращани на повиквания за критично болни и няма да оказват спешна помощ, защото не са достатъчно квалифицирани.

В писмо до премиера Риши Сунак Конфедерацията на националното здравеопазване, която представлява здравните системи в Англия, Уелс и Северна Ирландия, се казва, че има "дълбока тревога сред ръководството на здравеопазването за нивото от вреди и рискове, които могат да възникнат за пациентите".

"Това не е нещо, което ние бихме казали с леко сърце, но мнозина ни информират, че не могат да гарантират безопасността на пациентите в деня на стачката", се изтъква в писмото.

Във вторник бе проведена втора 24-часова стачка на медицинските сестри. Правителството отказва исканото от синдикатите увеличение на заплащането с 19%.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase