Снимка: БГНЕС
fallback

Повече от 1400 паметници, улични знаци и табели, посветени на фашизма, които все още запълват градския пейзаж на Италия, са публикувани в интернет в рамките на първия общонационален опит за документиране на символите на режима на Бенито Мусолини, съобщи Ройтерс. 

Докато след Втората световна война Германия систематично почиства всички следи от нацисткия режим на Адолф Хитлер, италианците не подхождат толкова взискателно към премахването на следите от 21-годишната диктатура на Мусолини.

Уебсайтът "Места на фашизма" (www.luoghifascismo.it) бе представен от базирания в Милано Национален институт "Феручо Пари" след четиригодишни проучвания.

В него са изброени популярни забележителности като обелиска в Рим, на който с големи букви е изписано “Mussolini Dux" (Водачът Мусолини), както и други по-неизвестни паметници в цялата страна.

"Това е частичен списък... Много добре знаем, че не е изцяло готов, но е в процес на разработка", заяви изследователят и администратор на сайта Игор Пицирусо.

Уебсайтът ще бъде разширяван с предложения от обществеността, които ще бъдат проверявани от експерти, каза Пицирусо. 

Италия има сложни отношения с фашисткото си минало, които сега са по-внимателно наблюдавани, след като министър-председател стана Джорджа Мелони, която в младежките си години е била почитателка на Мусолини.

Мелони, която спечели изборите на 25 септември, настоява, че тя и нейната партия "Италиански братя" са приели основните течения на консерватизма, като заяви през август, че "италианската десница е предала фашизма на историята от десетилетия насам".

Въпреки това през октомври партията и нейните десни съюзници избраха за председател на Сената Иняцио Ла Руса - колекционер на предмети от времето на Мусолини, който веднъж дори заяви, че фашисткият поздрав с една ръка е по-хигиеничен от ръкостискането, посочва Ройтерс./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

В коя държава има най-много фашистки привърженици в момента? Жокер: путлеристка русия!

18

Валерiй Береза

преди 1 година

А бункерният плъх има ли го в съвременната карта?

17

Анонимен

преди 1 година

Каква е националната карта на фашисткото джудже в Киев?

fallback