Снимка: БГНЕС

Данните на нов доклад сочат, че през 2021 г. замърсяването на въздуха в целия свят е достигнало нездравословни нива.

Докладът на IQAir, компания, която следи качеството на въздуха в световен мащаб, установява, че средногодишното замърсяване на въздуха във всяка страна - и в 97% от градовете - надвишава насоките за качество на въздуха на Световната здравна организация, които са предназначени да помогнат на правителствата да изготвят разпоредби за защита на общественото здраве, предава "Си Ен Ен".

Само в 222 от общо 6475-те анализирани града средното качество на въздуха е отговаряло на стандарта на СЗО. Установено е, че три територии отговарят на насоките на СЗО: френската територия Нова Каледония и териториите на Съединените щати Пуерто Рико и Американските Вирджински острови.

Индия, Пакистан и Бангладеш бяха сред държавите с най-лошо замърсяване на въздуха, като превишават насоките поне 10 пъти.

Скандинавските страни, Австралия, Канада, Япония и Обединеното кралство се наредиха сред страните с най-добро качество на въздуха, като средните нива на замърсяване надхвърляха насоките от 1 до 2 пъти.

В Съединените щати IQAir установи, че през 2021 г. замърсяването на въздуха е превишавало насоките на СЗО от 2 до 3 пъти.

"Този доклад подчертава необходимостта правителствата по света да помогнат за намаляване на глобалното замърсяване на въздуха", заяви пред CNN Глори Долфин Хамес, главен изпълнителен директор на IQAir Северна Америка. "(Фините прахови частици) убиват твърде много хора всяка година и правителствата трябва да определят по-строги национални стандарти за качеството на въздуха и да проучат по-добри чуждестранни политики, които насърчават по-доброто качество на въздуха."

20220322-aqi-world-static

IQAir анализира средногодишното качество на въздуха в повече от 6000 града и ги категоризира от най-добро качество на въздуха в синьо (отговаря на насоките на СЗО за PM2,5) до най-лошо в лилаво (надхвърля насоките на СЗО за PM2,5 над 10 пъти). Интерактивната карта е достъпна от IQAir.

Това е първият голям глобален доклад за качеството на въздуха, основан на новите годишни насоки на СЗО за замърсяването на въздуха, които бяха актуализирани през септември 2021 г. Новите насоки намалиха наполовина допустимата концентрация на фини прахови частици - или PM 2,5 - от 10 на 5 микрограма на кубичен метър.

ФПЧ 2,5 е най-малкият замърсител, но същевременно е и сред най-опасните. При вдишване те се разпространяват дълбоко в белодробната тъкан, откъдето могат да попаднат в кръвния поток. Той идва от източници като изгарянето на изкопаеми горива, прашни бури и горски пожари и е свързан с редица заплахи за здравето, включително астма, сърдечни заболявания и други респираторни заболявания.

Милиони хора умират всяка година от проблеми с качеството на въздуха. По данни на СЗО през 2016 г. около 4,2 милиона случая на преждевременна смърт са били свързани с фини прахови частици. Ако през същата година са били приложени насоките от 2021 г., СЗО е установила, че смъртните случаи, свързани със замърсяването, е можело да бъдат с близо 3,3 млн. по-малко.

IQAir анализира станциите за мониторинг на замърсяването в 6475 града в 117 държави, региони и територии.

В САЩ замърсяването на въздуха е нараснало през 2021 г. в сравнение с 2020 г. От анализираните над 2400 американски града въздухът в Лос Анджелис остава най-замърсен, въпреки че се наблюдава намаление с 6% в сравнение с 2020 г. В Атланта и Минеаполис се наблюдава значително увеличение на замърсяването, показва докладът.

"Зависимостта на (Съединените щати) от изкопаеми горива, нарастващата тежест на горските пожари, както и различното прилагане на Закона за чистотата на въздуха от администрация на администрация - всичко това допринася за замърсяването на въздуха в САЩ", пишат авторите.

Изследователите твърдят, че основните източници на замърсяване в САЩ са били транспортът, задвижван с изкопаеми горива, производството на енергия и горските пожари, които нанасят поражения на най-уязвимите и маргинализирани общности в страната.

"Ние сме силно зависими от изкопаемите горива, особено по отношение на транспорта", казва Хамъс, който живее на няколко мили от Лос Анджелис. "Можем да действаме интелигентно в тази насока с нулеви емисии, но все още не го правим. И това има опустошително въздействие върху замърсяването на въздуха, което наблюдаваме в големите градове."

 През 2021 г. горските пожари, предизвикани от изменението на климата, изиграха значителна роля за намаляване на качеството на въздуха в САЩ. Авторите посочват редица пожари, които са довели до опасно замърсяване на въздуха - включително пожарите Калдор и Дикси в Калифорния, както и пожарът Бутлек в Орегон, който през юли разнесе дим чак до Източното крайбрежие.

Още по темата
Китай - който е сред страните с най-лошо замърсяване на въздуха - показа подобрено качество на въздуха през 2021 г. В повече от половината от китайските градове, анализирани в доклада, се наблюдават по-ниски нива на замърсяване на въздуха в сравнение с предходната година. Според доклада столицата Пекин е продължила петгодишната тенденция на подобряване на качеството на въздуха, което се дължи на политическото намаляване на замърсяващите производства в града.

В доклада се посочва също така, че дъждовната гора в Амазонка, която е била основният защитник на света срещу климатичната криза, е изхвърлила повече въглероден диоксид, отколкото е абсорбирала през миналата година. Изсичането на горите и горските пожари са застрашили критичната екосистема, замърсили са въздуха и са допринесли за изменението на климата.

"Всичко това е част от формулата, която ще доведе или вече води до глобално затопляне". Хамес каза.

Докладът разкрива и някои неравенства: В някои развиващи се страни в Африка, Южна Америка и Близкия изток станциите за мониторинг все още са малко, което води до недостиг на данни за качеството на въздуха в тези региони.

"Когато не разполагате с тези данни, вие наистина сте в неведение", каза Хамес.

 Хамес отбеляза, че африканската държава Чад е включена в доклада за първи път благодарение на подобряването на нейната мрежа за наблюдение. IQAir установи, че замърсяването на въздуха в страната е било второто най-високо в света през миналата година, след Бангладеш.

Тарик Бенмарния, епидемиолог по въпросите на изменението на климата в Института по океанография "Скрипс", който е изследвал въздействието на дима от горските пожари върху здравето, също отбеляза, че разчитането само на мониторинговите станции може да доведе до слепи петна в тези доклади.

"Смятам, че е чудесно, че са разчитали на различни мрежи, а не само на правителствени източници", казва Бенмарния, който не е участвал в този доклад, пред CNN. "В много региони обаче няма достатъчно станции и съществуват алтернативни техники".

Междуправителствената експертна група на ООН по изменение на климата заключи в доклада си от 2021 г., че освен забавяне на скоростта на глобалното затопляне, ограничаването на използването на изкопаеми горива би имало допълнителна полза от подобряване на качеството на въздуха и общественото здраве.

Хамес заяви, че докладът на IQAir е още по-голяма причина светът да се откаже от изкопаемите горива.

"Имаме доклада, можем да го прочетем, да го усвоим и наистина да се посветим на предприемането на действия", каза тя. "Трябва да се премине към възобновяема енергия. Трябва да предприемем драстични действия, за да обърнем хода на глобалното затопляне; в противен случай въздействието и влакът, в който се намираме, (ще) бъдат необратими."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase