Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият президент на Южна Корея Мун Дже-ин каза, че планира да се откаже от двойка кучета, които му бяха подарени от севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Решението изглежда се дължи на различията между него и сегашното правителство относно това кой ще финансира отглеждането на кучетата.

Севернокорейският лидер подари кучетата на Мун след среща на върха през 2018 г.

Кучетата останаха под грижите на Мун, след като той напусна поста през май, но сега изглежда, че ще бъдат върнати на държавата.

Белите кучета пунгсан, Гоми и Сонганг, са законово категоризирани като държавна собственост, принадлежаща на президентските архиви.

Но офисът на Мун казва, че той е успял да продължи да бъде техен стопанин и след като е напуснал поста си.

Съобщава се, че в споразумение с вътрешното министерство е записано, че доставките и разходите за гледане на домашните любимци могат да се плащат от държавния бюджет.

Местните медии определят разходите на 2,5 милиона вона (около $1800) на месец.

Но сега офисът на Мун казва, че споразумението се е разпаднало поради "необяснима съпротива" от администрацията на неговия наследник, президента Юн Сук-йол.

"Президентската канцелария изглежда е негативно настроена към поверяването на управлението на кучетата от породата Пунгсан на бившия президент Мун", написаха от канцеларията на Мун във Facebook. "Ако случаят е такъв, можем да бъдем хладнокръвни по този въпрос, тъй като такова поверяване се основава на добрата воля и на двете страни... въпреки че прекратяването му е жалко, като се има предвид, че те са животни компаньони, към които той се е привързал."

Офисът на Юн отрече да се е намесвал, заявявайки, че не е замесен и че дискусиите между съответните агенции продължават.

Новият президент вече има четири кучета и три котки, съобщи агенция Yonhap през март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

112

преди 1 година

бах мааму, куче да си в Корея е в пъти по-добре от жив човек у нас бе...

7

Анонимен

преди 1 година

До Българин 6 - НЕ Ние в България нямаме никакви проблеми , защото още се мъчим да разберем : Какво аджавба означава " цивилизован избор " ! А дотогава , ако все още е останал някой по тези щирини рискува да бъде прегазен на пешеходната пътека , спирката за градкия транспорт, мръсните далавери с животспасяващи лекарства които липсват или ПРОСТОТИЯТА която ще разгради мозъка му до ниво БАНАНОВА КАША , защото нашето развите се измерва 32г. само в банани !

6

Анонимен

преди 1 година

ГЛЕДАЙТЕ , СЛУШАЙТЕ и се УЧЕТЕ , какво означава ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ! Хората ги водят в архив и ги пазят със ЗАКОН , а ние не можахме да опазим нито дюните по морето , нито горите на България ! Т.Колев питаше : " Кога ще стигнем Американците ..?" - НЕ гонете Американците защото никога НЯМА да ги стигнем - Вижте ако можем да направим нещо да стигнем поне Корейците , защото кучетата може и да останат в архивите , а ние с нашият манталитет , инат , жажда за крадене и ПРОСТОТИЯ - НЕ е сигурно ?!

fallback