Снимка: архив, БГНЕС

Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш - това са някои от имената, предложени на основателя на турската република след приемането на закона за фамилните имена в страната. В крайна сметка Мустафа Кемал приема името Ататюрк (баща на турците), с което е известен и до днес, но какви други предложения е имало навремето и какво означават те разкрива турският в. "Айдънлък".

Един от вариантите е бил "Етел", което, както се твърди, е оригиналното произношение на името "Атила", означаващо голяма река. Името "Етелалп", или "голям герой", е било друго от предложенията за фамилия на големия турски лидер.

"Коркут" (безстрашен, свиреп, решителен); Чогаш (слънце, светлина), Бегит (силен, здрав) и Беше (избран, изтъкнат, виден) са някои от другите предложени алтернативи, наред с варианти като "Токуш", "Ергин", "Салър", "Емен", "Язър", "Улаш" и "Аръз".

Според закона за фамилните имена в Турция, приет през 1934 г., фамилните имена стават задължителни в страната. Това е една от реформите на Мустафа Кемал, осъществени в социалната сфера.

Самият той приема името "Ататюрк" със закон, гласуван единодушно от турския парламент на 24 ноември 1934 г. На 17 декември същата година е издаден друг закон, с който е забранено фамилното име "Ататюрк" да се използва от други лица.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

10

Някой

преди 1 месец

Лично за мен - Ататюрк е основал републиката, но истинският нац. герой на турция е Орхан Демирел. Именно той отваря Турция към света, и е автор на споразумението с немците "Ноухау срещу работна ръка". Така в Турция се създават много заводи, появяват се висококвалифицирани инженери, предприятия тежка промишленост и високотехнологична химическа промишленост. Едновременно с това хиляди неквалифицирани работници се стичат в Германия, и започват да пращат пари в Турция.

9

Жокеръ

преди 1 месец

Истинското име на основателя им е Гейлорд Факър! Другото са измислици! Велик народ! Измислили са сеkcа! После другите народи са вкарали и жените в далаверата но карай!

8

Анонимен

преди 1 месец

До АнонименПо добре е ор Григор Димитров загубеняка