Снимка: БГНЕС

Южнокорейските военни са засекли дейност в Северна Корея, която предполага, че тя може да се готви да изстреля балистична ракета от подводница (SLBM) край източния бряг, съобщиха официални лица.

Ядреният самолетоносач USS Ronald Reagan пристигна в източния пристанищен град Пусан в Южна Корея наскоро, за да се присъедини към комбинираните военни учения на съюзниците по-късно този месец.

"Наблюдаваме отблизо съоръженията и дейностите на Северна Корея, свързани с SLBM, и поддържаме цялостна готовност", заяви военен служител.

Военните съобщиха, че в сряда и четвъртък са открили възможни признаци на подготовка за изпитание на SLBM в източния крайбрежен град Синпо на КНДР.

По-рано в петък президентът Юн Сук-йол е бил информиран за ситуацията от министъра на отбраната Ли Джонг-суп, съобщиха от президентската канцелария.

Юн е инструктирал военните да реагират незабавно, в случай че Пхенян извърши провокация, предаде агенция Yonhap, цитирайки канцеларията.

Официални лица в Сеул и Вашингтон предупредиха, че Северна Корея е завършила подготовката за възобновяване на ядрен опит. Той би бил първи от 2017 г. насам на фона на застоялите преговори за денуклеаризация със САЩ.

Високопоставен американски служител заяви в петък, че е възможно Северът да извърши ядрен опит по време на пътуването на вицепрезидента на САЩ Камала Харис до Южна Корея и Япония следващата седмица.

В сряда базираният в САЩ мозъчен тръст "38 North" заяви, че последните сателитни снимки на Синпо показват възможна подготовка за пускане на нова подводница. Според данни на агенция Yonhap, тя може да има способности за изстрелване на балистични ракети.

Според „38 North“ сателитните снимки, направени в неделя, показват шест баржи и други плавателни съдове. Те изглежда, че са събрани около кея за пускане на подводници в корабостроителницата „Синпо Юг“.

"Макар че понякога около кея за пускане на подводници в главното строително хале са наблюдавани баржи и сух док, присъствието на шест плавателни съда и баржи в този район не е наблюдавано досега", се казва в съобщението.

В доклада се заключава, че дейността предполага подготовка за пускане на подводница.

В Синпо има съоръжения за производство, разработка и изпитания на подводници и ракети SLBM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase