Снимка: Pixabay

Камиони-цистерни, пълни с мляко, събрано от цяла Северна Франция, чакат на опашка, за да разтоварят ценния си товар в една от най-големите фабрики за йогурт и кисело мляко в страната. Тази гледка скоро може да е безвъзвратно загубена, след като правителството обмисля как да намали потреблението на газ, пише АФП.

Подобно на много страни, Франция планира първо да спре определени сектори от икономиката, ако няма достатъчно газ или електричество. Европейските нации са изправени пред перспективата за енергиен недостиг тази зима след инвазията на Русия в Украйна.

Съкращенията на потреблението на енергия или дори задължителните намаления за бизнеса рискуват да причинят неочаквани и изненадващи икономически последици, като например спиране на производството на любимото на френските потребители кисело мляко.

Французите са едни от най-големите консуматори на йогурт в Европа, като изостават само от холандците по консумация на глава от населението. Това е не само основна закуска, но често се яде с обяд или като лека закуска.
Производството на кисело мляко, обаче, е енергоемък процес.

За Патрик Фалконие, директор на фабриката Eurial Ultra Fresh югоизточно от Париж, е съвсем просто: „Без газ“ означава „без кисело мляко“.

Млякото от цистерните, което преминава строг контрол на качеството, се прехвърля в резервоари, в които се нагрява за кратко до висока температура, за да убие естествените бактерии. Така пастьоризираното мляко е готово за превръщане в кисело мляко или други млечни продукти, след което се съхранява охладено. После се транспортира до супермаркетите.

Ако липсата на газ попречи на пастьоризацията, „не можем да приемем доставките на мляко, което означава, че то няма да бъде събрано от производителите. Това ще бъде катастрофално за нашите фермери, които ще бъдат принудени да изхвърлят млякото си“, каза Фалконие.

Липсата на газ за производство ще бъде усетено бързо в рамките на дни от потребителите, тъй като супермаркетите получават доставки с млечни продукти всеки ден.

От началото на войната в Украйна млечните продукти във Франция са поскъпнали най-малко с 20%. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase