Снимка: БГНЕС/ЕПА
fallback

Кралица Елизабет Втора назначи днес Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Това стана на церемония в замъка Балморал в Шотландия.

"Кралицата прие на аудиенция днес депутатката Елизабет Тръс и поиска от нея да състави ново правителство. Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и й целуна ръцете, за да отбележи своето назначаване за министър-председател и първи лорд на Държавното съкровище", съобщи Бъкингамският дворец в комюнике.

Малко преди това британската кралица прие на аудиенция Борис Джонсън, който официално подаде оставка като премиер след малко повече от три години на поста.

Oще по темата
Вчера бе обявена победата на Лиз Тръс на вътрешните избори за лидер на управляващата Консервативна партия. Днес тя замени и като премиер Джонсън, който бе принуден да се оттегли, след като се замеси в поредица скандали.

47-годишната Тръс стана 15-ият министър-председател на Великобритания при 96-годишната кралица Елизабет Втора, която се възкачи на трона преди 70 години, отбелязва АФП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Джордже Балашевич

преди 1 година

Поредното свръх амбициозно ку-ку, облечено в грандомански мераци! Това егоцентрично творение ще надмине и фетфебел фон Лайнел! Да е честита на световната общественост!

11

ПорЦелан

преди 1 година

Най-после ще може да помогне на Балтийските републики от Черно море.

10

ПроСоТо

преди 1 година

до Анонимен..:..-Може,може,сичко може...Но като я гледам,най-много да потроши на Путин "мъжката гордост",ако го яхне..Що не разбрахте,че Русия може да се превземе ЕДИНСТВЕНО отвътре ?!..Така стана и с Горбачов..Сега обаче тоя "вътрешен преврат" е невъзможен..Защото:..-По времето на СССР руснаците ИСКАХА да "дялкат" със "Запада"..СЕГА въпросния "запад" нанесе толкова обиди на ряшъните,с тия БЕЗУМНИ "санкции"че те много трудно ще се обърнат към него...!989-та беше лесно..Сега е невъзможно..

fallback