Снимка: БГНЕС

Александър Лукашенко представи първия беларуски лаптоп. Управляващият от 28 години президент разкри устройството по време на открития урок "Историческата памет е пътят към бъдещето".

Лукашенко обяви, че моделът е наречен "Хоризонт", а засега само 12% от частите в него са произведени в Беларус. До края на годината обаче те трябва да станат 30%.

Според Лукашенко разработчиците са имали "задачата да намерят най-доброто в света" от това, което Беларус все още не може да произведе сама, включително процесори и софтуер, и след това да създадат този компютър.

Заместването на вноса и развитието на родното производство е много важно, сподели по-рано беларуският президент.

Лукашенко не разкри техническите характеристики на лаптопа и дали той ще влезе в продажба. От видеото обаче става ясно, че моделът е с операционна система Windows 11, а дизайнът му е доста модерен и тънък.

Знае се и мястото на сглобяване на устройството - телевизионният завод "Хоризонт". Предприятието прави телевизори от 1968 година и успява да запази работата си и след края на социализма.

Към днешна дата компанията прави LCD телевизори, бойлери и микровълнови печки. Върховият ТВ модел е с 65-инчов екран, 4К резолюция и много достъпна цена от около 1 156 лева. От 2021 година продукцията на завода се изнася и в Монголия.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.