Кадър: YouTube
fallback

Властите в Норвегия евтаназираха морж, който привличаше тълпи от зрители във фиорд на Осло, след като заключиха, че представлява риск за хората, предаде Асошиейтед прес.

600-килограмовият женски морж, наричан от хората Фрея, се превърна в популярна атракция в Норвегия през последните седмици въпреки предупрежденията на официалните лица, че хората трябва да се въздържат от приближаване и позиране за снимки с огромния морски бозайник. Фрея обичаше да се катери по малки лодки и да ги поврежда.

Моржовете са защитени и още миналия месец официалните лица заявиха, че се надяват Фрея да си тръгне по собствено желание и че евтаназията ще бъде крайна мярка.

Норвежката дирекция по рибарство съобщи, че Фрея е била умъртвена рано в неделя "въз основа на цялостна оценка на продължаващата заплаха за безопасността на хората".

"Посредством наблюденията на място през изминалата седмица стана ясно, че обществеността не се съобразява с настоящата препоръка да се спазва дистанция от моржа", заявиха от там. "Поради това дирекцията заключи, че възможността за потенциална вреда за хората е голяма и че не се спазва хуманното отношение към животните."

Ръководителят на дирекцията Франк Баке-Йенсен заяви, че са били разгледани и други възможности, включително преместване на животното на друго място. Но властите са стигнали до заключението, че това не е възможно.

"Съжаляваме, че решението може да предизвика реакция от страна на обществеността, но съм категоричен, че това беше правилното решение", каза Баке-Йенсен. "Отнасяме се с голямо уважение към хуманното отношение към животните, но животът и безопасността на хората трябва да имат предимство''.

Този вид моржове обикновено живеят в Арктика. Необичайно, но не и нечувано е те да се появят в Северно и Балтийско море. Миналата година друг морж, наречен Уоли, е бил забелязан край бреговете и дори на пристанище за спасителни лодки в Уелс и на други места.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Xcvрр

преди 1 година

Честити 8 милиарда ***, скоро няма да има природа, животни, природни ресурси и т.н. Айде да почват да колонизират Юпитер, ама напразно, *** ще си принесат всички ла..йн..а навсякъде. Само до половин век Европката е полупустинна джамахирия с най- често срещано име Ахмед, ако оцелее ядрената зима

27

Селяндур с джип

преди 1 година

Тази лодка, ако е нова може да струва от 20 до 50 бона евро. Ако беше моята даже нямаше да питам властите дали може или не може да го терминирам "съвсем хуманно" между очите.

26

Джо

преди 1 година

Във Франция поне се опитаха да преместят белугата, тези тук не можаха ли да се опитат да не отнемат живота на дружелюбно животно - това ли са европейските ценности, това ли са хората, които ще спасяват земята от климатични промени и обвинявайки хората, че сме виновни за всичко. Лицемери-убийци

fallback