Снимка: Генерално консулство на България в Милано
fallback

В италианското селище Борго Верчели в област Пиемонте улица носи името на поета Пейо Яворов. Там бе поставен и негов барелеф. Инициативата е на Генералното ни консулство в Милано в сътрудничество с местната община и тази на град Чирпан, съобщи БНР .

На тържествената церемония в Борго Верчели присъства кметът му Марио Демаджистри, Тодор Иванов, представител на община Чирпан, генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и други местни официални лица. В събитието участва  и скулпторът Людмил Блажев – автор на барелефа на Яворов.

Между общините на Чирпан, Борго Верчели и Верчели има проект за културно сътрудничество. Той включва площад в българския град, който  се нарича „Борго Верчели”.

Връзката между България и тази част на Италия се дължи според средновековни източници на знатен род с български корен, чийто основател е Оглерио де Булгаро.

Замъкът в Борго Верчели е известен като „Българският замък”.

През май пред него бе посадено дърво – символ на приятелството между двете страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 година

Ей туй българско племе навсякъде се вре. То като къщата на Пенчо Славейков на Комо. Всички български туристи се влачат на Брунате да му гледат бюста пред хотела, ама не знаят простите българи, че на Комо е живял Белини и там е създал оперите Сомнамбула и Норма. В Молтрасио. А ся там имат вили Джордж Клуни, Мадона и куп холивудски звезди. Ама Ганъо ***

10

Теди

преди 1 година

БРАВО

9

Анонимен

преди 1 година

Страхотно и похвално за инициаторите и резултата.Важното е ,че местните в това селище уважават миналото,произхода и са отворени към българите.Основателя е от стар български род и това не се крие.Нека да има връзки ,културни,човешки.Има и много още селища с българско присъствие в Италия.Не случайно българските гени са сходни с тези на хората от Северна Италия.

fallback