Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че с оставането му на поста до есента новото му правителство няма да се опитва да променя досегашната политика или да взема ключови решения. А след като напусне поста си, той смята да остане депутат. Най-важният въпрос сега на дневен ред вече е кои тори ще се кандидатират за нов лидер на Консервативната партия, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Въпреки че много имена се спрягат за лидерския пост и надпреварата да е по-открита и по-непредвидима откогато и да било, все още твърде малко са тези, които заявиха твърдо или официално намерението си.

Малко преди полунощ председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Туджендхат обяви, че ще се кандидатира с думите, че е „време за обновление“. На практика това е първото официално заявление. В статия в „Дейли телеграф“ Туджендхат пише: „Служил съм в армията, служил съм и в парламента. Надявам се, да служа вярно и като премиер“.

Скай нюз съобщи, че министърът на транспорта Грант Шапс е сигурен кандидат и че бившият здравен министър Саджид Джавид също ще участва в надпреварата.

Има и няколко потенциално силни кандидати, които не са проявили интерес. Това са вицепремиерът и министър на правосъдието Доминик Рааб, който по принцип замества Борис Джонсън в негово отсъствие, както и министърът за изравняване на стандартите, жилищно настаняване и общностите Майкъл Гоув, който бе уволнен в сряда вечер от Борис Джонсън. Мат Ханкок, който подаде оставка заради нарушаване на правилата на локдауна като здравен министър, също няма да се кандидатира. Министърът на отбраната Бен Уолъс, излязъл начело в последните анкети като най-вероятен наследник наБорис Джонсън, заяви, че трябва да обсъди въпроса със семейството си.

Само намерения засега изразиха главният прокурор Сюела Брейвърман, отявленият брекзитиър Стив Бейкър и министърът на икономиката Куази Куартенг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase