Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Няколко десетки хиляди хора участват в протестно шествие в центъра на Лондон в събота на фона на нарастващата икономическа криза в Обединеното кралство. Участниците в акцията, която бе излъчена от Sky News, настояват правителството на Борис Джонсън да предприеме по-решителни мерки в подкрепа на населението.

Маршът започна от Портланд Плейс в 12:00 местно време и завърши на площада пред Парламента срещу Уестминстърския дворец. Както се вижда на кадрите, демонстрантите носят със себе си плакати и банери, призоваващи Джонсън и членовете на кабинета да си подадат оставката, както и музикални високоговорители, от които звучат хитът Money, Money, Money на ABBA и I Need A Dollar на Aloe Black.

Oще по темата
Сред протестиращите са и железопътни работници, които организират най-голямата си стачка от 33 години следващата седмица, след като железопътните компании решиха да замразят увеличението на заплатите и да уволнят някои служещи, съобщи БГНЕС.

На демонстрацията, организирана по-специално от Британския конгрес на профсъюзите (TUC), бяха забелязани от видни опозиционни политици, включително зам-лидерката на Лейбъристката партия Анджела Рейнър. TUC изчисли, че в Обединеното кралство заплатите остават практически непроменени в продължение на почти 15 години, което в условията на инфлация води до намаляване на реалните доходи. Профсъюзът заяви, че всеки работещ британец е загубил средно около 20 000 паунда от 2008 г. насам, тъй като ръстът на заплатите е минимален в сравнение с инфлацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

ГОЧО

преди 1 година

РошавиятБОРКО си въобрази че пак ще прави империя от тоя потъващ и изцяло зависещ от външни ресурси остров! ИДЕ ЗИМА ще слагате сняг в буркани!

63

Оберщурмбанфюрер

преди 1 година

До Анонимен 64 --- Да, това е така, защото англичаните не са славянски уфси, а будни хора и ако нещо не им харесва НИКОГА не плюят по правителството, като българските ачкопеци из кръчмите, а директно отиват на протест. Досега не съм чул освен за футбол и гаджета някой в Лондон да говори за политика из пъбовете. За руснаците не ми се дума, тъй като те са са само-садомазохисти и обичат режимите и да ги стрижат като кочовете.

62

Оберщурмбанфюрер

преди 1 година

Значи, ако бирата в Англия е 4 паунда и 80 пенса, а бирата в България - 2.99 лева, вече стана ясно, че е в пъти по-скъпа за българския работник, нежели бирата - да речем в Лондон - за лондонските бачкатори и още по-скъпа за български турист визитиращ Острова, докато бритиш екскурзиантът ще плати 2.99 лв, които за британеца са 1.31 паунда. Правилно е казал колегата по-долу, че НЕ трябва да се прави подобна "уравниловка" и/или сравнения, защото са много наивни.

fallback