Снимка: архив, БГНЕС

Първият самолет за Руанда с търсещи убежище във Великобритания не излетя във вторник, както бе планирано, след намеса в последния момент на Европейския съд за правата на човека.

Около 7 души се предполагаше, че трябва да излетят за източноафриканската държава, но полетът бе отменен, предаде БНР.

По-рано британският Върховен съд бе постановил, че полетът може да се осъществи, което стана, след като серия от индивидуални дела и обжалвания на мигранти срещу мярката се провалиха. Самолетът трябваше да излети в 22.30 ч. британско време /половин час след полунощ българско/ от военна база в графство Уилтшър, но от съда в Стасбург предоставиха така наречената "спешна временна мярка" в защита на иракчанин. В изявлението се казва, че такава мярка се дава само в изключителни случаи, когато се прецени, че съществува риск за жалбоподателя. Подобно е решението и за още един от качените на борда.

Съдът в Лондон по-рано не откри такъв риск за изпращаните в Руанда, но прецени, че политиката за депортиране до страната трябва да бъде преразгледана. Британските съдии обаче прецениха, че вътрешният министър Прити Пател действа в рамките на закона, ако междувременно изпраща в Руанда някои от търсещи убежище на Острова. Ако политиката се окаже незаконна, тогава някои могат да бъдат върнати от Руанда във Великобритания.

Правителствената схема цели чрез изпращане в Руанда, където да се кандидатства за убежище във Великобритания, да се обезкуражат прекосяващите Ламанша, да се сложи край на нелегалната имиграция и да се нанесе удар на трафикантите на хора.

Тя обаче бе остро критикувана от правозащитни и благотворителни организации като нехуманна и в нарушение на човешките права, защото невинни хора, рискували живота си да дойдат на точно на Острова, биват изпращани на около 7000 километра разстояние с много неизвестни за съдбата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase