Филипо Гранди. Снимка: архив, БГНЕС

Според данни на Върховният комисариат на ООН за бежанците 100 милиона души по света са били принудени да избягат от домовете си, което е най-високият регистриран брой на разселени лица от Втората световна война насам, предаде ДПА.

Разселването на цивилни граждани от Украйна е най-голямата и най-бързо растящата бежанска криза от създаването на Върховният комисариат на ООН за бежанците през 1951 г., се казва в доклада на агенцията за глобалните тенденции, който бе публикуван днес.

Руското нахлуване в Украйна е сред многобройните извънредни ситуации, случили се по едно и също време, наред с тази в Афганистан, довели до преминаването на "драматичната граница" от 100 милиона души, заяви базираният в Женева ВКБООН.

През последното десетилетие броят на бежанците се покачвал всяка година, предупреди върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и добави, че "ужасната тенденция" ще продължи, ако международната общност не предприеме действия за разрешаване на конфликтите и не намери трайни решения.

Докладът разглежда развитието през 2021 г., но включва и актуалния брой на бежанците, за да подчертае опустошителните последици от войната в Украйна. ВКБООН е установил, че 89,3 милиона души са били разселени поради война, насилие, преследване и нарушения на човешките права към края на 2021 г. - с 8 процентни пункта повече от година по-рано.

Броят на тези лица продължава да се увеличава през годините, като в края на миналата година броят на хората, напуснали домовете си, се е увеличил повече от два пъти в сравнение с регистрирания десет години по-рано.        
/БТА/                                             
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase