Снимка: архив, БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предприеме нова кампания за независимост на Шотландия.

Запитана от журналисти дали официално ще открие нова кампания за независимост, Никола Стърджън отговори утвърдително. Тя отбеляза още, че не се е отказала от плановете за провеждане на референдум до края на следващата година. Очаква се днес тя да публикува първия от серия документи, свързани с независимостта на Шотландия, предаде кореспондентът на БНР в Лондон.

Още по темата
По повод на първия референдум за независимост през 2014 година Никола Стърджън коментира: "Ако тогава знаехме всичко, което знаем днес за пътя, по който пое Обединеното кралство, не се съмнявам, че хората щяха да гласуват с "да" още през 2014 година“.

На този референдум шотландците гласуваха с 55% за оставане в кралството срещу 45 на сто за напускането му. Снощи привържениците на оставането в съюза обвиниха шотландското правителство, че е "обсебено" от идеята за независимост.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън има мнозинство в парламента в Единбург с помощта на "зелените" да одобри нов референдум за независимост. Тя обаче не разполага с необходимата власт за повеждането му, защото той трябва да бъде одобрен от централните власти в Лондон.

За разлика от 2014 година правителството на Борис Джонсън няма никакво намерение да допусне това да стане. А това може да доведе до дълги съдебни битки и дори конституционна криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase