Снимка: БГНЕС

Според анализатори плановете на южнокорейския президент Юн Сук-йол да предложи икономическа помощ в замяна на денуклеаризация може да се сблъскат с ранно предизвикателство на фона на признаците за предстоящ севернокорейски ядрен опит - подобни предложения са били отхвърляни и преди.

Юн предупреди за "напрегната" среда за сигурност, като се позова на евентуален ядрен опит, който според американски и южнокорейски официални лица може да се осъществи още този месец, след като през март Пхенян наруши мораториума от 2017 г. върху изпитанията на ракети с голям обсег, предаде "Ройтерс".

Анализатори считат, че подобен тест, първият за Северна Корея от пет години насам, би бил реална проверка на плановете на Юн да стимулира денуклеаризацията с "дръзки" икономически ползи, представени в речта му при встъпването в длъжност във вторник.

Юн и екипът му дадоха малко подробности за това как ще върнат Пхенян на масата за преговори. Според някои анализатори обаче е малко вероятно Северна Корея да приеме каквато и да е сделка за помощ срещу денуклеаризация, тъй като ядрената и ракетната ѝ програма са зрели и все още напредват.

"Това беше донякъде примирително послание, но Северна Корея никога няма да приеме тази линия на разсъждение, че Югът ще помогне за развитието на собствената ѝ икономика, ако тя денуклеаризира", каза Пак Уон-гън, експерт по Северна Корея в университета Ewha Womans в Сеул. "За тях тази формула означава да се отрекат от своя режим."

През последното десетилетие Пхенян неколкократно е заявявал, че няма да се откаже от ядрените си програми в замяна на икономически възнаграждения, добави Парк.

"Предложението на новото правителство може да предизвика ответна реакция от страна на Севера", казва Янг. "Той оставя отворена вратата за диалог, но всъщност не предлага разговори, а идеята би имала малки шансове за успех, тъй като е пасивна и нереалистична."

Още по темата
В сряда Юн номинира Ким Кьоу-хюн, бивш дипломат ветеран с опит в отношенията със Северна Корея и САЩ, за директор на Националната разузнавателна служба, който ще наблюдава междукорейските въпроси и преговорите за денуклеаризация.

Новият министър на отбраната Лий Джонг-суп проведе първата си онлайн среща с ключови командни офицери след встъпването си в длъжност във вторник, като призова за херметична позиция на готовност срещу "многопосочни заплахи за сигурността".

"Ситуацията със сигурността на Корейския полуостров е изключително сериозна поради нарастващите ракетни заплахи от страна на Северна Корея и възможността за ядрен опит", заяви той на срещата.

Ли нареди на военните да отговорят "строго и незабавно", ако Северът продължи с "пряка провокация", се казва в изявление на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase