Снимка: GettyImages

Властите в два източни украински региона съобщиха в събота за "ожесточени” сражения с руските сили. Губернаторът на източната Харковска област Олег Синегубов каза в Telegram, че Киев си е върнал три села близо до руската граница след „ожесточени битки“.

"Нашите части изхвърлиха руските войски от населените места Безруки, Слатине, Прудянка", каза той и добави, че украинските сили "укрепиха позициите си". Той уточни, че битките са се провели в петък сутринта. Селата се намират на север от втория град на Украйна Харков и близо до руска територия. Прудянка е на около 40 км югозападно от границата. Синегубов твърди, че руските сили също са атакували жилищна инфраструктура, убивайки двама души.

Губернаторът на съседната Луганска област Сергей Гайдай каза във видео в Telegram в събота, че там също се водят боеве. „Има денонощни обстрели“, каза Гайдай и добави, че руските сили „продължават да атакуват“ градовете Рубежное и Северодонецк. Той призова хората да се "евакуират, ако имат възможност", като доброволците помагат на жителите да напуснат района. Губернаторът добави обаче, че силите на Москва "не са имали особен успех" и се закле "да ги преследват, да ги изтласкат от нашата земя, защото тя е наша".

Президентският съветник Алексий Арестович също заяви в събота, че руските сили не постигат голям пробив в източната си офанзива. На брифинг той каза, че руските сили се опитват "да развият офанзива срещу град Гуляйполе" в северната част на Донецка област. „Те не успяват да го направят вече шест дни“, каза той. Арестович каза, че руските сили "фокусират усилията си в района между Краматорск и Славянск", два града в източната област Донецк./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase