Снимка: БГНЕС
fallback

Северна Корея отбелязва днес ключова годишнина с призиви за засилена лоялност към лидера Ким Чен Ун, но изглежда не се предвижда очакваният военен парад с демонстрация на нови оръжия на фона на изострено напрежение със САЩ, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Честването на 110-ата годишнина от рождението на дядото на Ким Чен Ун и основател на държавата Ким Ир Сен се състои след поредица от изпитания на оръжия, извършени от Северна Корея в последните месеци, включително първия тест на междуконтинентална балистична ракета от 2017 г. насам. Според експерти Пхенян цели да разшири арсенала си и да засили натиска върху САЩ на фона на изпадналите в застой преговори с Вашингтон.

"Нека работим по-усърдно в името на нашия уважаван другар Ким Чен Ун и да поемем по пътя към окончателното осъществяване на мечтите на нашия велик председател Ким Ир Сен за изграждане на мощна социалистическа държава", посочи в коментар държавният сайт "Уриминзокири".

Главният севернокорейски вестник "Родон синмун" написа, че Северна Корея почита Ким Ир Сен като "вечен президент" под "изключителното ръководство на другаря Ким Чен Ун.

Годишнината от рождението на Ким Ир Сен е най-важният национален празник в Северна Корея, където династията Ким управлява при силен култ към личността от създаването на държавата през 1948 г. Ким Чен Ун е третият представител на семейството, застанал начело на държавата. Това стана след смъртта на баща му в края на 2011 г., припомня АП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

До Ан? Сигурно не знаеш, че турският народ е дал хиляди жертви свои войници в Корейската война, в битка с КОМУНИЗМА! Така че, умната!

9

Анонимен

преди 2 години

По случай годишнината Бог Нептун въздаде неговата Справедливост и гняв!

8

до 2

преди 2 години

Киро Глигоров, оти е македонец.

fallback