Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Талибаните са информирали авиокомпаниите в Афганистан, че на жени вече е забранено да се качват на вътрешни или международни полети без мъж придружител, предаде Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Този ход идва, след като талибаните промениха позицията си по предишен техен ангажимент да позволят на момичетата да се върнат в гимназиалните училища, което шокира много афганистанци и беше осъдено от хуманитарни агенции и чуждестранни правителства.

САЩ отмениха планирани срещи с талибански служители, на които щяха да бъдат обсъдени ключови икономически въпроси, а Съветът за сигурност на ООН заяви, че решението за спиране на обучението на момичетата е предизвикало дълбоко безпокойство.

Говорилите при условие за анонимност източници казаха, че министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока е изпратило писмо до авиокомпаниите в събота, в което ги е информирало за новите ограничения при пътуване за жените.

По информация на източниците жените без придружител, които вече имат резервиран билет, са могли да пътуват вчера и днес, след като в събота някои жени с билети са били върнати от летището в Кабул. Министерството не е коментирало информацията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

славянин

преди 2 години

Г.ведарите за 20-те години кибичене в базите си в Афганистан така победиха талибаните, че последните пак са на власт с подарени оръжия за 80 милиарда $!

32

Анонимен

преди 2 години

За тези които казват ,че Щатите са виновни - да питам те ли плащат за тяхното присъствие в Авганистан? Факт е че за 20 г обучиха и въоръжиха местна армия и полиция,но те събуха гашите и се хванаха за колесниците веднага щом ги оставиха да се самоуправляват . За това бежанците от тази част на света са мъже 16-45г ,а бежанците от Украйна жени и деца. Последното изречение е за тези които питат защо е различно отношението към различните бежанци.

31

Растата

преди 2 години

Сега от Запада може да измислят нещо, което да обвини Путин и той да излезне виновен за правата на жените в Афганистан. Байдън ще го нарече сатанист и ще наложат допълнителни санкции на Русия. И тук ще има още протести, но този път ,че Путин е финансирал талибаните в Афганистан

fallback