Ново видео на президента на Украйна Володимир Зеленски породи слухове, че отвлеченият от руските сили кмет на град Мелитопол е спасен, предаде NBC. Кметът на града беше отвлечен миналия петък с чувал на главата от централна сграда в центъра на Мелитопол.

Във видео, качено в Telegram тази вечер от заместник-началника на офиса на Зеленски, украинският президент говори с Иван Фьодоров, кметът на Мелитопол, който беше отвлечен от руски войници преди близо седмица.

Анализатори предполагат, че кметът е бил освободен от плен.

Във видеото Зеленски поздравява Фьодоров за спасяването му и го уверява, че Украйна не изоставя народа си. Кметът отсреща му отговаря, че ще са му нужни ден-два, за да се върне на работа. В отговор Зеленски казва, че не може да "обещае два дни", но насърчава кмета да си почине.

Заместник-началникът на кабинета на Зеленски, - Кирило Тимошенко, съобщава в отделен пост, че спасяването на кмета е станало след "специална операция".

„Благодаря ви, че не ме изоставихте. Ще ми трябват един или два дни, за да се възстановя и след това ще бъда на ваше разположение, за да допринеса за нашата победа“, казва той.

Даша Заривна, говорител на президентската администрация, съобщи украинската телевизия късно в сряда, че Фьодоров е заменен за девет пленени руски войници на възраст 20 и 21 години, предаде и АФП.

„Това са основно деца, военнослужещи, които според руското министерство на отбраната не присъстват в Украйна“, каза Заривна.

Миналият петък кметът бе заловен докато е бил в кризисен център, за да помага на настанените там. В събота президентът Зеленски призова лидерите на Франция и Германия да помогнат за освобождаването му.

Кметът на Днипро, друг град в Южна Украйна, също беше отвлечен в неделя, което предизвика остро осъждане от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase