Снимка: БГНЕС
fallback

Русия вчера напусна Съвета на Европа - организация за защита на човешките права базирана в Страсбург - като по този начин изпревари действията на самата организация, която обмисляше дали да я изключи заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Главата на руската делегация в парламентарната асамблея на Съвета на Европа Пьотр Толстой съобщи в приложението "Телеграм", че е връчил писмо от външния министър Сергей Лавров, в което се обявява решението на Москва да напусне организацията.

Oще по темата
Съветът на Европа беше замразил руското членство от 25 февруари - ден след началото на инвазията в Украйна. Миналата седмица Москва заяви, че предвождания от САЩ военен съюз НАТО и страните от ЕС подкопават Съвета и Русия повече няма да участва в него. В понеделник украинският премиер Денис Шмигал призова Съвета да изключи Русия и каза на асамблеята, че отговорните за "тази непровокирана и неоправдана агресия не могат да останат в единното европейско семейство, където човешкия живот е с най-висока стойност".

Междувременно членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа решиха да изключат Руската федерация, която преди това беше решила да напусне организацията по собствено желание, съобщи агенция УНИАН. В официално изявление на организацията се казва, че Руската федерация "е извършила тежки нарушения на Устава на Съвета на Европа, несъвместими със статута на държава членка, не спазва ангажиментите си пред Съвета на Европа и не изпълнява поетите пред него задължения". Поради това Парламентарната асамблея на Съвета на Европа счита, че Руската федерация "не може повече да бъде държава - членка на Организацията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

111

преди 2 години

Изключили вече напуснала държава!!! Не е ли това опит за съхраняване на лицето в тоя случай?

32

Как

преди 2 години

руските-нацисти гризват дръФцето много смешни о.р.к.и

31

Анонимен

преди 2 години

"География в 6-ти клас" - Географски ганицата на Европа е Урал. Т.е. по-голямата част от населението на Русия е в Европа. Също така, нас ни обявяват за Източно-Евопейци, не по географски причини, а заради това че не сме част от Европейската култура.

fallback