Кадър: YouTube

Сердар Бердимухамедов, синът на авторитарния и ексцентричен президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, спечели президентските избори в бившата съветска република и ще стане приемник на баща си на президентския пост, предаде Франс прес.

Още по темата
Резултатите от произведените в събота избори бяха съобщени днес. Четиридесетгодишният Сердар Бердимухамедов печели 73 процента от гласовете на избирателите, обяви избирателната комисия на Туркменистан.

Победата на Сердар Бердимухамедов не събуди изненада, като бъде взет предвид фактът, че досега баща му го назначаваше на един след друг все по-важни държавни постове, с което го подготвяше за висшата длъжност.

Гурбангули Бердимухамедов, който създаде култ към личността си в Туркменистан, през 2006 г. стана приемник на президентския пост на Сапармурат Ниязов, който също беше авторитарен лидер.

Гурбангули Бердимухамедов, който е на 64 години, обяви миналия месец, че е взел важно решение и че възнамерява да предостави управлението на държавата на "млади ръководители".

Допреди да бъде избран за президент Сердар Бердимухамедов беше вицепремиер, отговарящ за икономическите въпроси.  
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase