Снимка: БГНЕС

Ексцентричният любител на кучетата и диктатор на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов сигнализира, че планира да се оттегли следващия месец, като единственият му син навярно ще поеме поста.

Президентът, който управлява богатата на газ страна от 2006 година, каза пред парламента, че е взел "трудно решение" относно бъдещето си и че е време да предаде властта на "младите лидери".

Изборната комисия на страната заяви, че 64-годишният Бердимухамедов е наредил предсрочни президентски избори за 12 март. Мандатът му трябваше да изтече през 2024 г.

Анализатори казват, че е почти сигурно, че той ще бъде наследен от сина му Сердар, на 40 години, който е вицепремиер. Туркменистан, бивша съветска държава, която граничи с Афганистан и Иран, няма премиер, но Бердимухамедов е председател на горната камара на парламента и се очаква да запази тази титла, когато се оттегли.

Никой вот в Туркменистан никога не е бил оценяван като свободен или справедлив от западните наблюдатели. Там не са разрешени истински опозиционни партии. Бердимухамедов, бивш зъболекар, рутинно е наричан Аркадаг -  дума, която означава защитник, от държавните медии.

Държавната телевизия редовно излъчва репортажи, които показват как Бердимухамедов вдига тежести, кара състезателни коли, стреля по мишени на стрелбище или пее поп песни на служители и заводски работници.

Известен е и с любовта си към овчарските кучета алабай. Той насърчава почитането на породата като национален символ и миналата година издигна 5,7-метрова златна статуя на алабай в столицата Ашхабад. Той награди сина си със званието "заслужил развъдчик на кучета".

Другата му любов е конят ахал теке, за който той изпълни песен по държавната телевизия през 2019 г. Породата е национален символ на страната и Бердимухамедов създаде официален празник в негова чест.

Сердар, който е учил дипломация в Русия и Швейцария, е бил депутат, министър и регионален управител. Той е член на Съвета за държавна сигурност. Уебсайтът Eurasianet го описва като "чакащ президент". Миналата година той забрани опашките пред субсидирани хранителни магазини, защото каза, че те "дискредитират" баща му.

След Северна Корея, Туркменистан е единствената друга страна в света, която настоява, че не е регистрирала нито един случай на коронавирус, въпреки съобщенията за препълнени болници. В началото на пандемията Бердимухамедов нареди на правителството да опуши страната чрез изгаряне на билки. Той не спомена COVID-19, но каза, че димът ще унищожи вирусите, които са "невидими с просто око".

Правозащитни организации твърдят, че Туркменистан, който има население от 5,7 милиона, е едно от най-репресивните общества в света. Има забрани за лица под 40 години да напускат страната в опит да се предотврати намаляването на населението.

Бердимухамедов дойде на власт след смъртта на президента Ниязов - друг ексцентричен диктатор, който преименува месеци от годините в чест на членовете на семейството си, забрани балета и златните зъби и издигна въртяща се статуя на себе си в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase