Снимка: GettyImages

Управата на украинския град Мариупол съобщи в социалните мрежи, че руснаците не спазват спазват примирието, чрез което трябваше да освободи коридор за евакуация на жителите на града. Съобщението е разпространено на фейсбук страницата на Върховната рада на Украйна.

Евакуацията към момента се прекратява, а жителите са помолени да търсят убежища. От своя страна полицията ще бъде осведомена и инструктирана по високоговорителите.

Заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов каза пред BBC, че руските бомбардировки продължават.  

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Това е лудост. Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия маршрут. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да избягат под обстрел”, заяви той.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук добави, че Киев „проверява“ твърденията, че сили на Кремъл обстрелват Мариупол, предупреждавайки: „Целият свят гледа“.

Примирието бе постигнато вчера на втория кръг от преговорите между представителите на Русия и Украйна, а Зеленски днес обяви, че от евакуацията днес ще зависят и бъдещите преговори.

То включваше спиране на огъня и създаване на коридори за евакуация на жителите на града, който бе тежко засегнат от конфликта между двете страни.  

От украинска страна обявиха, че искат да евакуират 200 000 души.

В същото време от руска страна обвиняват, че бойци от националистическото формирование "Азов" саботират евакуацията.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин дори обяви, че бойци от "Азов" са взривили жилищна сграда в Мариупол, под развалините на която имало до 200 души.

На свой ред от руското министерство на отбраната съобщиха, че украински части възпират опитите на хора да напуснат по хуманитарните коридори към Русия от града, а също от Волноваха, Харков и Суми. От обявените 200 000 бежанци от Мариупол и 15 000 от Волноваха никой не пристигна в отворените хуманитарни коридори, докато Русия изпълни всички условия на украинската страна за гарантиране на сигурността в Мариупол и Волноваха, съобщиха от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase