Снимка: GettyImages

Украинският пристанищен град Мариупол започва евакуация жителите си в събота, след като нахлулите руски сили обявиха временно прекратяване на огъня, за да отворят коридор за цивилни да избягат от една от най-ожесточените битки на войната. Евакуацията ще се разглежда като прелюдия към окончателното нападение от руски сили, което, ако бъде успешно, ще извоюва контрола над украинското крайбрежие на Азовско море.

Обсадата на Мариупол дойде, когато все повече руски сили се приближиха към столицата Киев, срещайки твърда съпротива и обстрелвайки цивилни райони в западните предградия и северния град Чернигов, където през последните дни имаше немалко цивилни жертви.

Още по темата
Група репортери на Франс прес, които посетиха града в събота, видяха сцени на опустошение. Въпреки настояването на Москва, че военните удари не са насочени срещу цивилни райони, в Киев нарастват опасенията, че столицата ще сполети същата съдба, след като попадне в обхвата на руската ракетна артилерия.

Украинският министърът на отбраната Алексей Резников твърди, че Русия е променила тактиката си, след като се е сблъскала със силна украинска съпротива, която е провалила очевидния й план за бързо щурмуване на големи градове и сваляне на правителството на президента Владимир Зеленски.

"Да, врагът е напреднал в някои посоки, но контролира само малка територия. Нашите защитници отблъскват и прогонват окупаторите", каза той в публикация във Фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase