Снимка: БГНЕС

Жена, евакуирана от Донбас, разказва за преживения ужас да напусне принудително дома си, докато 90-годишната ѝ майка е искала да остане вкъщи и да готви борш за войниците.

Още по темата

Жената е евакуирана с майка си, сина си и племенника си, и са настанени в лагера Берьозки в Ростовска област.

"Всичко с евакуацията беше организирано, всичко е наред. Със сълзи на очи си тръгнахме, защото всичко това беше внезапно, бързо. Мислехме, че всичко вече е свършило, но се оказва, че всичко се повтаря отново, още по-лошо. Евакуирани са вече повечето деца и възрастни хора от града", разказва жителката на Донбас, цитирана от БГНЕС.

На въпрос в кой момент семейството е разбрало, че е време да бягат от евентуалния конфликт, тя отговори, че са мислили да останат до последно.

"Искам да бъда честна, мислехме, че все пак ще останем, че всичко е приключило, но след това, когато и учителите, и от всички служби започнаха да призовават за спешна евакуация, разбрахме, че ситуацията е сериозна. Обикаляха хора, правеха списъци, подготвяха паспорти, различни документи...", спомня си жената през сълзи.

Жената разказва как в града вече са подготвени бомбоубежищата, как се строят ударно болници, а младите мъже биват мобилизирани.

На въпрос какво ще стане, ако останат в дома си, жената отговаря "това ще е просто последна разходка до гробищата"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase